Vårt Bergen

AKK – JA — det Bergen jeg fikk den glede å vokse opp i er vekk. Kvelt av biler, rådhus og studenter. Folk bodde i byen. Bergen var familienes og barnas by. Her var vår lekeplass, med trappespill, fotball i gatene og pinn jeger. Her kunne vi sykle og spille brenneball og det hendte nok at en rute i første etasje fikk seg en trøkk — og da var det om å gjøre å stikke av så fort som mulig. Hendte det at en eller to ble tatt vanket det en lusing og kjeft: — Dette skal din far få betale. Ballspill fortsatte litt mer forsiktig dagen etter, og de som ble tatt hadde nok av sin far fått smake riset. Hadde en slik avstraffelse skjedd idag ville barnevernet kommet på banen. Det var guttene som fikk seg en klaps, vi jenter slapp billigere fra.

Jentene ventet på å bli så store at de kunne bli passepiker, populært. Ringe på døren neie,-Kan jeg få passe Gerd? Var man heldig var vognen myk og fin, da vandret vi overlegent forbi passepikene med gamle vogner. Guttene derimot; blydonk og syl. — Gutter med lommene struttende av blydonkene, gjerne en liten og en stor og så frimerker som man kastet om. Å, hvor er det blitt av våre leker som ga oss så mye glede og samhørighet. Tenk dere !!! En skokk med unger på jakt etter et bekkelokk av tre, eller en passende hard jordbunn som sylen kunne stå i . Guttene først og vi jenter etter — vi som var så heldig at vi hadde en syl — eller en kjæreste. Ja at noen var kjærester merket vi når vi spilte Inntilvegg, og skulle velge mens vi danset sidelengs og sang. — “Be meg Betti meg, Otto kom til meg” – så kom da Otto hoppende ut og slik ble vi dansende til alle var ute. Hvis man valgte en gutt først var nok de kjærester. Alle lekene hvor er de blitt av? Alle disse uskyldige lekene som var en del av min barndom. Jeg kunne nevne dem i fleng. Idag, ja hva idag? Jo TV, iPad og mobil. Hva ønsker 4 åringer seg til bursdagen? Jo iPad eller kanskje mobil. Hva har vi voksne gjort som må se våre barn og unge sitte i hver sin stol og klikke på taster.

Uff nei, tilbake til mitt Bergen som var så meget mindre, og så viktig i våre barn- og ungdomsdager. Småting som unger når de så og hørte brannbiler løp flere kvartaler for å se hvor det var — Alt var på en måte opplevelser. Å hoppe bukk over hydranter var veldig gøy og å henge etter knærne i lyktestolper. Vi fikk ikke kjeft av voksne for slike utfordringer. Vi jenter gikk jo ikke i bukser, men med foldeskjørt med mørkeblå bukser under med strikk i livet og over knærne så alt var riktig sømmelig. Jeg husker så godt min første skoledag. En helt ny tilværelse. Å — hvor vi gru-gledet oss. Hvordan ville frøken være? Sint eller snill? Vi skulle jo ha henne i syv år, alle dager, men ikke søndag. Søndag fikk vi søndagsklærne på og måtte oppføre oss veldig pent. Gå tur med foreldre i byen  — og når vi ble større tur på Fløyen, med venner og venninner. Var været fint lokket Ulrikken, og var det snø bar vi skiene opp, ikke noen svevebane dengangen.

Vi opplevde så mangt vi som vokste opp i byen. Holdt oss i nesen når ambulansen skulle hente en syk i et hus, eller visste at her er det begravelse når det var lagt granbar ut, og vi sto med store øyne og så på hesten, eller av og til 2 hester, som trakk den sorte vognen hvor kisten ble satt inn. Hvis hesten hadde sorte skylapper på var det litt nifst, men en flott pyntet vogn synes vi det var.

Og så kom snøen i gatene .  —  Å hvor herlig. Det var virkelig vintre.  Da var det bare å komme seg ut med kjelker—spark—og krøbbe.  Ser dere for dere? Bergen slik min barndoms by var, så full av barn som rente og gledet seg i hver bakke som fantes – stor eller liten. Der hvor det var strødd ble det kostet vekk i en fart. Det var ikke salting den gangen. Tenk å sitte på en litt stor krøbbe, gjerne 6 glade unger ( 13 – 14 åringer) nedover Tippe Tue med en gutt foran som styrte med skøyte på den ene foten — herlig — men nifst når farten ble virkelig stor og vi alle måtte legge oss ut på siden i svingene. Var det mørkt hadde en med seg lommelykt. Og så en dag var virkelig kulde kommet, vi visste aldri når kulden virkelig kom. Det var en av overraskelsene våre: Husk værmeldingen den gangen var ikke som idag. Det var jo ikke noe som het TV. Litt etter litt kom krystallapparat og etter hvert radio, men likevel.  Plutselig en dag —  kaldt  —. Var det endelig nok til at Møhlenspris fotballbane kunne bli sprøytet? Så var dagen der .  —  Det er is. Det er is. Støvler og snabelskøyter kom frem. De minste som hadde tidligere fri fra skolen om formiddagen og ettermiddagen, og når mørket kom oss tenåringer, ja helt fra Mindenog  Fjøsanger kom de. Kjærester hånd i hånd: vi andre jenter hånd i hånd, 2-3-4, i håp om at en av guttene som satt på gjerdet skulle få øye på akkurat meg. Hoppe ned, komme bak og skubbet. — Fort slapp vi hånden vi holdt i. Etter en stund snudde vi hodet forsiktig. Var det en vi kjente? Tenk om det var han vi svermet for. Alt var så spennende så romantisk. Slik var det hver vinter inntil vi var kommet i gym. — Da var det så spennende å gå på fortauet langs Byparken mellom 6 og 8 og var vi heldige spillet Divisjonsmusikken i paviljongen og vi kikket forsiktig på hverandre – guttene på jentene og jentene på guttene.

— Når jeg tenker tilbake: hvor enkle var ikke våre dager, og hvor enkle var ikke våre gleder? Som tenåringer; lørdagene hos en som fikk lov å ha dansemoro. Foreldrene var ikke alltid ute, men satt gjerne på soveværelset og leste mens vi svingte oss etter sveivegramofon, og klokken 12 gikk vi hjem. Hadde vi kjæreste fulgte han piken til døren. Det var for guttene ikke så greit hvis han hadde forelsket seg i en som bodde utenfor byen, da kunne hjemveien bli lang og tung. — Når jeg idag går i byen er det med et visst vemod jeg tenker på min barndomsby. — Menn i frakk og med hatt som de løftet på og hilste. Barn i gatene – ikke biler. Vekk er det Bergen jeg husker.

Advertisements

4 thoughts on “Vårt Bergen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s