9 April 1940

Hva har jeg funnet på, blitt blogger.  Slik er det når hodet er fullt av tanker og fantasier. Ut må alt dette ,og hvorfor ikke på en blogg.  Her er jeg altså igjen.

I skrivende stund er det 9. april 2016. Jeg gjerne vil få ned på bloggen — denne hektiske morgenen som forandret så meget i livet mitt. 14 år og hemmelig forelsket. Midt på natten kanon-drønn, flydur og så en fæl skremmende lyd — flyalarmen —  vi må ned i kjelleren fort. Hvorfor kjelleren, sa min lille søster, 8 år med store forskrekkete øyne, men i løpet av kort tid var hele det store husets beboere havnet her nede i de underligste påkledninger – alt fra mammelukker til pels. Bortimot 30 livredde beboere tett sammen i vaskekjeller, rullebod og matboder.  I 7 tiden om morgenen våget Hansen i første etasje seg opp og ut.  Etter kort tid kom han ned igjen: Det går tyske soldater i gatene. Nå har Hansen drukket igjen, hvisket en av damene, men litt etter litt våget flere av mennene seg opp og bekreftet at, jo krigen var og kommet til oss, vi som trodde fullt og fast på at krig var noe som skjedde ute i Europa ikke hos oss.

Gjennom radioen fikk vi så melding om at vi var under tysk okkupasjon – alle må forholde seg rolig.  ——- Så begynte ryktene å gå; England ville bombe Bergen: Angst og panikk —–  Med så meget vi kunne bære dro vi til jernbanestasjonen .  I gatene måtte vi smyge oss mellom alle slags kjøretøyer   — sykler biler fullstappet av folk på lastebilene unge og gamle tett i tett — alle ville ut av byen.  Utenfor jernbanen, tyske soldater med hjelm og fullt våpenutstyr, hjelm , skytevåpen og bajonetter.  Jeg kan enda føle på hvor nifst det var.  Stasjonen inne var stappfull og kampen om å få plass på et tog var i full gang. Etter en times tid var vi på et tog og 15 minutter senere fremme på Kristianborg hvor vi evakuerte til nesten utrolige,  —-    5 minutter fra Danmarksplass. Hos min tante og onkel var huset allerede fullt  —  23 store og små om natten stuet sammen i senger og lenestoler i stummende mørke.Slik ble min første dag under 5 års okkupasjon.

Advertisements

One thought on “9 April 1940

  1. Det er så spennende å høre/lese om slike historiske hendelser fra noen som har opplevd det! Du skriver veldig bra og fengende 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s